Székely Zoltán – A jövő felhője, tények és lehetőségek (MKT Vándorgyűlés, 2013)

Székely ZoltánSzékely Zoltán, a KPMG partnere a felhő megoldások jövőjéről beszélt a KPMG nemzetközi felmérése alapján. Az előadást a felhő megoldások definiálásával kezdte:

  • Az informatikai megoldások minden része az interneten található
  • Méretezhető, azaz a szükséges erőforrások rugalmasan növelhetően, csökkenthetőek
  • Díjazása felhasználás alapú, előfizetéses jellegű, azaz bármikor lemondható
  • Az adatok, alkalmazások fizikai helye nem ismert

Kiemelte, hogy miközben a felhő megoldások alkalmazása eltérő szintű, jelenleg a figyelem a költségcsökkentésen van. A mintában szereplő megkérdezettek közel harmada úgy gondolja, hogy a felhő megoldások használata jelentősen átalakítja az üzleti működési modellüket is.

A felhő megoldások használata során az elérhető előnyök mellett kockázatokat is azonosíthatóak: magában a szolgáltatóban lévő kockázat (szolgáltatófüggés), a belső IT-val való kapcsolat megteremtése, az alacsony egységárból származó könnyű túlhasználat, illetve a funkciók többszörös, cégen belüli redundanciájának lehetősége.

“Székely Zoltán a KPMG partnere a jövő internetje kapcsán a számítási felhőről beszélt. Kiemelte, hogy alapvető elvárás a kockázatok mérlegelése mellett, – ez egy csodavárás -, a cloud computingtól 50%-os költségcsökkentést vár mindenki. Alapvetően a lehetőségek itt is, a technológia, nagyon sokmindent kínál, józan és értelmes megfontolás mellett.”

(Beke-Martos Gábor, az Informatikai szekció levezető elnökének, az MKT elnökségi tagjának összefoglalója a záró plenáris ülésen)

1 hozzászólás

Kategória: MKT Vándorgyűlés 2013

1 responses to “Székely Zoltán – A jövő felhője, tények és lehetőségek (MKT Vándorgyűlés, 2013)

  1. Visszajelzés: MKT Vándorgyűlés 2013, Informatikai szekció – Összefoglaló | Informatikai szakosztály

Hozzászólás